14.10.15

Puikkomaisterin sukkakirja JA Villasukkakirja


Tässä postauksessa esittelen kaksi sukkakirjaa joiden mallien vaativuustasot muistuttivat toisiaan. Kirjoja ei ole kirjoitettu aloittelijoille ja saavat kauemmin neuloneet varmasti riemastumaan. 

HC-SUKKANEULOJAT? Oletteko siellä? Tässä on kirjoja teille. 

---------------------------------------------------------------------PUIKKOMAISTERIN SUKKAKIRJA
Tiina Kaarela
Puikkomaisteri-blogista tuttu Tiina Kaarela on kirjoittanut kirjan kokeneille neulojille. Sukkakirjan ohjeet eivät ole kirjoitettu aloittelijoille eikä sisällä ohjeita neulomisen perusteisiin. 
Kirjan alusta löytyy tekniikkaosio joka sekään ei aukea täysin aloittelevalle puikkosankarille. 

Kirjassa on 23 ohjetta, kirjoneulesukista pitsisukkiin ja mukana ohje myös säärystimiin ja kämmekkäisiin. Langat on suomalaisia tai löydettävissä suomalaisista nettikaupoista. 
Monien neuleiden inspiraatioina ovat toimineen vanhat perinnemallit. Neuleet on suurimmaksi osaksi nimetty kirjailijan läheisten mukaan ja jokaisen neuleen alkuperästä ja inspiraatiosta on kerrottu pieni tarina. Monet ohjeista sisältävät myös vinkin ohjeen muokkaamiseen esim. koon ja värin suhteen. Ohjeisiin on merkitty vaikeustaso. 
Kaikki mallit löytyvät myös RavelrystaItseäni kiinnosti tosi paljon osio neulojan välineurheilusta. Kirjassa on lista kätevistä appseista neulojalle iPadiin ja muista kivoista vempeleistä mitä hyödyntää neuloessa ja neuleita suunnitellessa. Tämä ei ole ainoastaan fiilistelykirja inspiraation etsimiseen, kauniista sukkakuvista huolimatta. Kirja on täynnä tiukkaa asiaa ja pääpointti onkin ohjeissa. 
Itselle muodostuu pieniä hikipisaroita kirjaa selaillessa, ajatus omasta keskittymiskyvystä yhdistettynä monimutkaisiinkin kirjoneulemalleihin hirvittää. Ehkä joskus? Ehkä uskaltaisin? Kirjan kivoja kirjoneulemalleja voisi soveltaa pienempiinkin töihin, vaikka osittain. Kauhistuksesta huolimatta pidän kirjasta kovasti. Kuvat ovat kauniita ja selkeitä ja pidän yleisasusta. 

Tämä on tosiaan tietokirja. Tietotulva! Erittäin hyödyllisiä vinkkejä täynnä koko opus.
Huhut myös kertovat kirjailijan olevan puuhailemassa uutta kirjaansa, lapasia ja sormekkaita. Onko hankintalistalla jo?---------------------------------------------------------------------VILLASUKKAKIRJA
Ann Budd

15 tunnettua neulesuunnittelijaa on koottu yksien kansien väliin ja tulos on 17 ihanaa sukkamallia. Kirja on jaettu kahteen osaan. Kärjestä aloitettaviin ja varresta aloitettaviin. Kirja sisältää myös tiukalla faktalla täytetyn tekniikkaosion missä esitellään erilaisia kantapäitä, luonteja ja päättelyitä sekä muita erilaisia tekniikoita. Kirja toimiikin hyvänä infona sukkien neulomisesta eikä pelkästään valikoimana sukkamalleja. Kirja ei kuitenkaan sisällä neulomisen perusteita. Kaikki mallit on löydettävissä RavelrystaOhjeita on niin pintaneule-, pitsineule-, palmikkoneule- kuin kirjoneulesukkiinkin. Tämäkään kirja ei ole suunniteltu aloittelijoille vaan jo jonkun aikaa sukkia neuloneille. Kirjan alaotsikko onkin "Vaativia malleja taitavalle neulojalle". Ohjeet ovat todella monipuolisia ja ympäri kirjaa ripotelluista vinkeistä on varmasti hyötyä paljonkin sukkia neuloneille.
Jokaisen ohjeen lopussa on pieni analyysi neuleeseen valitusta langasta ja vinkkejä yleiseen langanvalintaan erilaisiin malleihin. 

Kuvan sukat neulottu suomalaisella Vuorelman Satakieli-langalla. Torilla tavataan!


Tämän kirjan efekti on samanlainen kuin Puikkomaisterin kirjassa, hikihän tässä tulee! Ohjeet on kuitenkin hyvin kirjoitettu ja kärsivällisyydellä näistä varmasti selviäisi. Ihan hittilahja sukkaneulojille, vaikuttaa klassikkomatskulta! Kuten Puikkomaisterin kirjassa, pääpaino ei ole fiilistelyssä ja inspiraatiossa vaan puhtaassa faktatiedossa. 

Nerokas jalkaterä!
Arvostelukappaleet saatu kustantajalta


2 kommenttia:

  1. Lainasin puikkomaisterin kirjan kirjastosta ja yksiä sukkia siitä aloittelin - pidän itseäni kokeneena neulojana, mutta mielestäni löysin kyllä heti alkuunsa virheitä ohjeesta, mikä ärsytti (ja kesken jäivät sukat)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, ihan uskomattoman ärsyttävää! Kaivelin vähän Puikkomaisterin blogia ja löysin korjattuja virheitä: http://puikkomaisteri.com/sukkakirja/

      Poista