18.10.16

Kirjaesittely: Räsymatto
RÄSYMATTO
Nostalgiaa ja nykyaikaa

Elina HassiRäsymatot ovat mielestäni ehdottomasti mattojen aatelia. Paljoa muunlaisia mattoja ei omasta kodista löydykään. Kotini matot ovat vanhoja ja monet niistä ovat oman vaarini aikoinaan kutomia. 


En ole valitettavasti itse koskaan päässyt kutomista kokeilemaan, mutta se on toivottavasti mahdollista lähitulevaisuudessa. Ajatus kuteiden järjestelystä värien mukaan ja niistä maton luominen kuulostaa ihanalta. 


Koska olen täysin tietämätön kangaspuiden sielunelämästä, tulee tämä kirja tarpeeseen.


Kirja sukeltaa räsymattojen historiasta perusteellisiin ohjeisiin siitä miten matto suunnitellaan ja miten harrastuksen pääsee aloittamaan. Alussa esitellään kangaspuut eri osineen ja avataan kutomisen termejä. Tässä kirjassa lähdetään liikkeelle siitä että loimi on valmiina kangaspuissa eikä tähän tarjota erillisiä ohjeita. Kirjailija kertoo käyttävänsä matoissaan ainoastaan vanhoista tekstiileistä leikkaamiaan kuteita. Näin räsymatosta tulee enemmän henkilökohtainen ja tekijänsä näköinen. Matonkuteiden leikkaamiseen löytyy kattavat ohjeet sekä vinkkejä erilaisten tekstiilien käyttöön. 

Pidän siitä miten kirjassa puhutaan mattojen olevan tarinoita. Tarinat syntyvät mm. muistoista jotka liittyvät tekstiileihin jotka ovat saaneet jatkoajan elämälleen räsymatoista. 

Kudonnan teoriaosion jälkeen kirjassa siirrytään esittelemään kirjailijan omia mattoja. Kunkin maton kohdalla kerrotaan millä tekniikalla työ on syntynyt sekä vinkkejä, mutta varsinaisia tarkkoja ohjeita nämä eivät ole, enemmänkin suurpiirteisiä suuntaviivoja maton synnystä. 

Koska kaikki matot ovat kierrätysmateriaaleista leikattu ja kudottu, ei täysin vastaavanlaisia pystyisi itse kutomaankaan. 

Kirjan lopussa on myös muutamia vinkkejä siitä mitä muuta samalla tekniikalla voi kutoa kuin mattoja sekä räsymattojen hoito-ohjeet. 
Iskikö räsykipinä?
Arvostelukappale. Karisto 2016. 

1 kommentti:

  1. Kiva kun esittelet täällä kirjoja.Minä kudon ja olen tehnyt mattoja,kaikki omista leikatuista kuteista.Tämä kirja täytyy etsiä itselle.
    T:Tytti

    VastaaPoista