14.6.17

Kirjaesittely: Kauniit neuleklassikot





Kauniit neuleklassikot
25 ajatonta mallia

Madeline Weston







Kirjassa esitellään Brittein saarien klassikkoneuleita vuosien saatosta. Osa on vanhoja malleja, osa modernisoituja. 

Kirja on jaettu osiin, ensimmäisenä esitellään GANSEYT, sitten FAIR ISLE, ARAN sekä SHETLANNINPITSI. 

Jokainen osio alkaa pienellä historiikilla kyseisistä neuleista ja tämän jälkeen esitellään neuleet kuvina, osion lopusta löytyy itse neuleohjeet.











Gansey on jo 1500-luvulla tunnettu kalastajapaita mikä on lähes vedenpitävä ja tuulenpitävä napakan neuloksen ja tiukkakierteisen langan ansiosta. Paidat ovat täynnä pientä pintaneuletta. 
Ganseyt olivat työvaatteita joten paitojen kainaloihin lisättiin kolmiot joiden ansiosta neuleessa pystyi liikkumaan hyvin. 







Fair Isle on Shetlannin saariryhmillä syntynyt kuvioneule. Paidat sekä asusteet olivat hyvin koristeellisia. Fair Islessa on paljon pieniä kuvioraitoja jotka monivärisyydestään huolimatta on neulottu aina vain kahdella värillä kerrallaan, yhdellä rivillä. Osa kirjeen neuleista on neulottu pyörönä ja osa tasona. 







Irlannin Aransaarilta kotoisin olevat Aran-neuleet on klassikkoja, lyhyestä iästään huolimatta. 1950-1960-luvuilla muotiin tulleet neuleet eroavat ganseyneuleista sillä että palmikot on neulottu yleensä nurjalle pohjalle ja erottuvat näin paremmin pohjasta. Aranit ovat myös neulottu paksummista langoista, usein valkoisina. 







Shetlanninpitsi tunnetaan usein ohuenohuista shetlanninpitsihuiveista. Klassiset pitsikuviot on tässä kirjassa siirretty paitoihin sekä hieman arkisempaan shetlanninhuiviin. Shetlanninpitseistä kerrotaan enemmän vaikkapa tässä kirjassa. 






Kirjan neuleet on nimenomaan klassikoita, itseä jäi houkuttelemaan varsinkin shetlanninhuivi mikä menisi huivin lisäksi hienosti torkkupeitosta. Kuvat on laadukkaita ja kauniita. Millä tekosyyllä saisi ostaa Rowanin felted tweediä kasan tuohon huiviin? Koska kirjaa selatessa tuli tosi vahvat Rowan-vibat

Kirja on hyvä teos hyllyyn ajattomuutensa vuoksi, osat neuleista on hieman modernisoitu mutta ei mitenkään huomattavasti. 




Moreeni 2016. Arvostelukappale. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti