25.10.16

Kirjaesittely: Neuleita tumpeloille

NEULEITA TUMPELOILLE

Sarita Kotkavalkama 
Kirjan takakannesta:

"Kirja sinulle, jolle tavalliset neulekirjat eivät avaudu. Olitpa neulomisessa täysi ummikko, epävarma aloittelija tai pahamaineinen käsityönopettajan painajainen, näillä ohjeilla opit neulomaan sukkia, lapasia, pipoja, huiveja ja muita asusteita. Sinun ei tarvitse entuudestaan tietää mitään neulomisesta, sillä tämä kirja opettaa kaiken kädestä pitäen."

Olen itse opetellut neulomaan vasta aikuisena, käyttäen apuna neulekirjaa. Uskon että todellisille aloittelijoille kirjoitetulle kirjalle on kohderyhmänsä. 
Kokenut neuloja ei tosiaan tällaisesta kirjasta mitään saa irti, ne vaikeimmatkin ohjeet ovat hyvin simppeleitä perusohjeita. 

Kirja alkaa tarvikkeiden esittelyllä. Sen lisäksi että kerrotaan silmukkamerkkien ja puikkomittojen olevan tarpeellisia, kerrotaan myös mitä niillä käytännössä tehdään. Kirjassa kerrotaan myös erilaisista puikoista laajasti sekän eri lankojen eroista ja sopivan langan valitsemisesta. 
Neulominen opetellaan kuvien avulla. Ensin luodaan silmukat ja opetellaan miten oikea silmukka neulotaan, sitten nurja. Kaventaminen, silmukoiden lisäys, karanneen silmukan nostaminen, päättely jne. Kaikki käydään yksityiskohtaisesti läpi.

 Muutama hassu termi iski silmään mitkä ei itselleni ainakaan ole tuttuja. Ainaoikeaa kutsutaan kirjassa matoneuleeksi. Ymmärrän ainaoikean olevan vähän hämmentävä termi mutta matoneuleesta en ole kuullut. Ehkä muut on? Silmukan nostamista neulomatta kutsutaan termillä neulomaton. Tämäkin itselleni vieras.
Voi olla ehkä hankalaa oppia termit mitä ei muissa ohjeissa käytetä. Neuleohjeet on jaoteltu osioihin. Pipot, huivit, sukat, lapaset jne. Osion ensimmäinen ohje on aina hyvin perusohje, kaikista helpoin. Haastavuus kasvaa ohjeiden edetessä omassa osiossaan. 
Ohjeet on luokiteltu vaikeusasteittain. Tosihelppo. Helppo. Hiukan haastetta, hiukan lisää haastetta. 

Ensimmäinen neuleohje on ainaoikealla neulottu huivi. Matoneuleella. Mitä näitä nyt on. 
Neuleohjeet on yksityiskohtaisia ja lyhennöksien käyttöä on vältetty. Ei huono, ei huono! Itse lahjoitan tämän kirjan ystävälleni joka juuri aloitti neulomisen. Hän saa kertoa vaikka myöhemmin sopiiko kirja totaaliselle neuleummikolle. Ei hassumpi joululahja lankakerän ja puikkojen kanssa aloittelijalle. Arvostelukappale. Moreeni 2016. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti